Η Φοινικούντα

  Η περιοχή του χωριού, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής τόσο της Μεθώνης, όσο και της Πυλίας.
Κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Υποστηρίζεται από ερευνητές, ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες που αποίκησαν τα παράλια της Πελοποννήσου στο σημείο αυτό, αν και δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την εκτίμηση. 
  Στο νεότερο παρελθόν ήταν μικρό ψαροχώρι που ιδρύθηκε, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα, και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τη δεκαετία του 1840, από κάτοικους της κοντινής Λαχανάδας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από την Κρήτη. Αρχικά ονομάζονταν "Ταβέρνα" (1879-1928), λόγω της ταβέρνας, που υπήρχε εκεί. Η ταβέρνα αυτή είναι γνωστή με βάση την τοπική παράδοση ως η «Ταβέρνα του Μπαγάσα» (Παναγόπουλου), ο οποίος θεωρείται ότι ήταν και ο πρώτος κάτοικος του χωριού. Το 1928 μετονομάστηκε προσωρινά σε "Παραλία Λαχανάδας" (1928-1930), ενώ το 1930 έλαβε την σημερινή της ονομασία ως ο "Φοινικούς". 


Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, εκμεταλλευόμενη κυρίως το γεγονός πως περιβάλλεται από μεγάλες αμμουδερές παραλίες. 
  Η περιοχή έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλήρη τουριστική υποδομή, διαθέτοντας πολυάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, πέντε κάμπινγκ και έναν μεγάλο αριθμό εστιατορίων, καφετεριών και τουριστικών καταστημάτων. 

Σε κοντινή απόσταση από την Φοινικούντα βρίσκονται:
  • Η Κορώνη με το βενετσιάνικο κάστρο και τα επιβλητικά τείχη
  • Η Πύλος με το μουσείο, το κάστρο και τα ανάκτορα του Νέστωρα
  • Η Μεθώνη με το μεσαιωνικό κάστρο και το οκταγωνικό Μπούρτζι
  • Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε με σκάφος τα νησιά Σαπιέτζα, Αγία Μαρίνα και Σχίζα τα οποία παρουσιάζουν οικολογικό ενδιαφέρον.